Omrollen, staan en los lopen

kind voor spiegel

Gemiddeld kan een kindje van een jaar zich optrekken aan een tafel of bank om vervolgens de eerste pasjes te gaan maken.

Om dit soepel te kunnen gaan doen heeft een kindje voorbereidende activiteiten als omrollen, tijgeren en kruipen nodig. Sommige kinderen kiezen ervoor om zich billen schuivend voort te bewegen. Deze kinderen komen vaak net iets later tot staan. Het kind moet dan eerst leren om de rug te draaien en om het gewicht van de ene been naar de andere te verplaatsen.

Wanneer een kindje van 11 maanden nog niet tot een vorm van voortbewegen komt of bij 15 maanden nog niet tot lopen met ondersteuning komt is het goed toch een keer een afspraak met de kinderfysiotherapeut te maken. Er zijn vele verschillende oorzaken waarom een kind niet tot lopen komt. Hierbij valt onder andere te denken aan spier/ gewrichtsproblemen, moeite met ontwikkelen van motorische vaardigheden, hypermobiliteit, angst om te vallen, problemen in het zicht of verminderde motivatie tot bewegen.

De kinderfysiotherapeut kan beoordelen of ondersteuning op dat moment nodig is en kan ouders adviseren om het kind tot bewegen te stimuleren.