Fijne motoriek

Op de kleuterschool leren kinderen om hun handmotoriek verder te ontwikkelen. Allerlei vormen van fijn motorische taakjes komen voorbij. Denk aan vouwen, knippen, kleuren, verven, blokken bouwen etc.

Sommige kinderen vinden het erg lastig om hun vingers los van elkaar te bewegen. Dan wordt het al erg moeilijk om tot kleuren, tekenen en knippen te komen. Het tussen de lijnen schrijven die ook nog steeds kleiner worden zal dan niet makkelijk zijn.

Andere kinderen zijn zo flexibel in de vingers dat ze niet goed voelen wat ze aan het doen zijn of dat ze erg snel moe worden in de vingers. Deze kinderen houden hun potlood vaak erg krampachtig vast. Wanneer ze steeds meer en in hoger tempo gaan schrijven zie je een spanning op de hele hand, arm en schouder ontstaan waardoor ze of het tempo niet bij kunnen houden of ze krijgen schrijfkramp. Houdt je het lang genoeg vol om zo te schrijven kan het ook nek- en/of hoofdpijn tot gevolg hebben.

Bij problemen in de fijne motoriek kijkt de kinderfysiotherapeut ook bijna altijd naar de grove motoriek. Heeft een kind onvoldoende balans wordt het al heel lastig om een ontspannen zithouding aan te nemen waardoor het schrijven niet lukt.